Grémium ČSSD vyzvalo zadržaného Ratha, aby sa vzdal poslaneckého mandátu

18.05.2012 Celý región

Praha 18. mája (TASR) - Vedenie ČSSD, ktoré dnes od rána riešilo ako obmedziť politické dopady korupčnej kauzy poslanca Davida Ratha, ho vyzvalo, aby sa vzdal poslaneckého mandátu v parlamente. Súčasne navrhlo pozastavenie členstva v strane všetkým sociálnodemokratickým poslancom, ktorí v kauze figurujú, teda riaditeľke kladnianskej nemocnice Kateřine Pancovej a jej priateľovi Petrovi Kottovi. Oznámil to dnes poludňajší Radiožurnál Českého rozhlasu.

Citoval predsedu strany Bohuslava Sobotku, podľa ktorého už ČSSD nebude komentovať vyjadrenia Ratha, pretože ukončil svoje členstvo v strane a zložil funkciu Stredočeského hajtmana.

Grémium ČSSD, ktoré sa od zatknutia Ratha zišlo dnes prvýkrát, dalo podľa Sobotku jasne najavo, že kauza pred jesennými krajskými a senátnymi voľbami poškodzuje celú stranu, informoval Český rozhlas.

Bývalého ministra zdravotníctva a hajtmana Stredočeského kraja, Davida Ratha, zadržala v pondelok v noci protikorupčná polícia bezprostredne po čine s miliónmi Kč, spolu s ďalšími siedmimi podozrivými. Obvinila ich z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. Sudca ich všetkých poslal do väzby v obave, že by marili vyšetrovanie a mohli sa pokúsiť ujsť pred trestným stíhaním.
 

Vyberte región